Taijiwuxigong en taiji37vorm

Taijiwuxigong is een oefensysteem waarbij het lichaam weer geopend wordt. De stagnerende energie wordt naar de uiteinden van het lichaam gestuurd en zoveel mogelijk weer afgevoerd door het openen van de gewrichten en gebruiken van de aardekracht. Regelmatige beoefening geeft een geleidelijke verbetering van ons lichaam en zorgt ervoor dat onze defensieve energie versterkt en we ons bewuster zijn van onze grenzen. (VIJF-KANALEN-OEFENINGEN)

  • Dinsdag even weken: 19.30-21u, dinsdag oneven weken alleen taijiwuxigong en zhan zhuang: 18.45-19.45u.
  • Donderdag: 19.30-21u, elke week.
  • Instromen hele jaar mogelijk.
  • Door: Guus van der Valk
  • Bijdrage: €11 of € 50 voor 5x

Door taijiwuxigong zorgen we dat onze gewrichten zich openen en de spieren zich ontspannen. Door het gebruik van de aardekracht in deze vorm activeren we onze dantiankracht. Door activering en ontwikkeling van de dantiankracht wordt deze kracht een genezende kracht voor onszelf en staan we evenwichtiger in het leven. De oefeningen zijn voor eenieder op eigen niveau te beoefenen en zijn erop gericht zieke energie (binqi) af te voeren.

Het staan in verschillende houdingen voor korte of langere tijd is een manier om blokkades te verwijderen. De versterking van de qi stroom ontstaat omdat zhan zhuang, indien correct beoefend, onze energie versterkt. Elke normale spanning of weefsel verkorting (of verlenging) wordt hersteld door de praktijk van zhan zhuang, en het lichaam herwint zijn natuurlijke vermogen om optimaal te functioneren. Door regelmatige zhan zhuang oefening is het lichaam minder gevoelig voor aandoeningen aan de skeletspieren en heeft, wanneer goed beoefend door het ontwikkelen van ontspannen houdingen, een kalmerende werking. Er zijn geen leeftijdsgrenzen voor de beoefening van taijiwuxigong. Iedereen heeft na enige oefening positieve ervaringen, zoals: een grotere helderheid van geest, toename van het fysieke vermogen, een algemeen gevoel van welbehagen en geluk. Taijiwuxigong heeft een heilzaam effect bij vele lichamelijke en psychische klachten.

Taiji37vorm             De taiji vorm is gebaseerd op Nanpai Taijiquan, de zuidelijke school van Taijiquan. Deze school wordt ook wel ‘Taiji 37’ genoemd, naar de 37 basistechnieken uit de vorm. Een speciaal kenmerk van Nanpai Taiji is de beoefening van zogenaamde ‘staande houdingen’ om interne kracht te ontwikkelen. Staande oefeningen helpen spontane beweging in het lichaam op te wekken en te ontwikkelen. Dit stimuleert de ontwikkeling van dantiankracht (de speciale interne kracht van de buik) en het openen van de verschillende energiekanalen in het lichaam. Bij ‘gewone’ sporten komt alle beweging van spierkracht. Nanpai Taiji is anders: het maakt gebruik van het dantian om het hele lichaam in beweging te brengen. Op deze manier kan de interne kracht van het lichaam tot ontwikkeling worden gebracht. Door beoefening van Nanpai Taiji zal je al na korte tijd de interne energiekrachten in je lichaam kunnen voelen bewegen. Deze zullen helpen om blokkades en stagnerende negatieve factoren uit je lichaam te verwijderen, wat je gezondheid en uithoudingsvermogen ten goede komt. Een geheel nieuw niveau van fysiek en mentaal welbevinden ligt binnen je bereik.   Iedereen is van harte welkom.